Nieuws • 03 augustus 2023

Vacature directeur-bestuurder Groninger EnergieKoepel (GrEK) (28-40 uur)

Ben jij die verbindende en resultaatgerichte persoon met ambitie die straks samen met energiecoöperaties in de Provincie Groningen zichtbaar het verschil maakt in de Groningse energietransitie? De Groninger EnergieKoepel (GrEK) is per 1 september op zoek naar een directeur-bestuurder die samen met het bestuur de koers voor een stevige toekomstgerichte koepel bepaalt. En die daarnaast de werkorganisatie samen met het enthousiaste team van medewerkers verder professionaliseert.

De GrEK is de regionale koepelorganisatie van energiecoöperaties en werkt met haar leden aan de energietransitie, door en voor de inwoners van de provincie Groningen.

Hoe werkt de GrEK?

De methode van de GrEK is om van onderop komt georganiseerde bewoners in Groningen zelf het voortouw te laten nemen in de  verduurzaming van hun directe omgeving. GrEK ondersteunt haar leden door als vraagbaak op te treden en door professionele diensten aan te bieden aan overheden en coöperaties.  Deze diensten bestaan bijvoorbeeld uit het ondersteunen van energie gemeenschappen bij collectieve isolatie, energieopwekking en het overstappen van gas naar hernieuwbare energiebronnen. Samenwerken met bewoners van onderop  is voor de GrEK essentieel om een duurzame toekomst voor Groningen te realiseren.

Wat is jouw rol?

De GrEK bevindt zich in een volgende fase qua professionalisering en staat voor een stevige uitdaging om de koers te bepalen en uit te voeren. Het coöperatieve speelveld en de rol van energiecoöperaties zijn flink in beweging en er zijn veel kansen om deze initiatieven juist nu in positie te brengen.  Als directeur krijg je veel verantwoordelijkheid en vrijheid om dit vorm te geven en speel je hierin een cruciale rol. Je  wordt uitgedaagd om de organisatie én jezelf verder te ontwikkelen en bij te dragen aan de verdere groei van de GrEK.

Als directeur van GrEK ben je verantwoordelijk voor het behalen van de omzet- en  resultaatdoelstellingen van de organisatie en het realiseren van een goede vertegenwoordiging van je leden in het Groningse en landelijke speelveld. Als lid van Energie VanOns bepaal je mede de richting van de coöperatieve energieleverancier. In samenspraak met het bestuur bepaal je de koers en de inrichting van de organisatie.

Functieprofiel

Jij bent een ervaren en gedreven leider die in staat is om de organisatie te leiden en te inspireren. Je bent verantwoordelijk voor het opstellen en uitvoeren van het strategische beleid van de organisatie. Je bent een organisatiestrateeg en tegelijkertijd hands-on. Verder ben je ondernemend en werk je actief mee in de organisatie aan belangrijke projecten. Je hebt een stevig netwerk en politieke sensitiviteit en je bent in staat om de organisatie als boegbeeld te vertegenwoordigen. Daarmee zorg je voor een succesvolle positionering van GrEK en haar leden in het coöperatieve speelveld.

Je geeft leiding aan de medewerkers van GrEK en weet hen te inspireren, ontwikkelen en te ondersteunen. Je hebt aantoonbare ervaring in het uitbouwen van organisaties en het ontwikkelen van nieuwe bedrijfsinkomsten.

Je bent in staat om vernieuwende ideeën te ontwikkelen en te implementeren, gericht op het verbeteren van de organisatie en het beter bedienen van opdrachtgevers.

Vanuit je rol leid je de belangrijkste projecten en ben je actief bezig met de acquisitie van nieuwe opdrachten die bijdragen aan de koers van de organisatie.

Functie-eisen

  • Minimaal een afgeronde HBO/WO-opleiding;
  • Je hebt tenminste 5 tot 10 jaar werkervaring in een leidinggevende functie;
  • Ervaring in de energietransitie is een pré;
  • Politiek-bestuurlijk sensitief;
  • Resultaatgericht, ondernemend en inspirerend;
  • Hands-on, uitvoerend en meewerkend; Uitstekende communicatieve en sociale vaardigheden.

Je hebt aantoonbare ervaring in:

  • Het leiden van een team en het ontwikkelen van medewerkers
  • Het ontwikkelen, implementeren en uitvoeren van missie en strategie voor een organisatie
  • Het plegen van acquisitie en het leggen van contacten op verschillende niveaus
  • Het managen van bedrijfsprocessen en -activiteiten, zoals budgettering, risicobeheer, HR en administratie.

Je bent klaar voor je volgende stap en wilt je graag ontwikkelen in een rol als directeur-bestuurder van een kleine maar dynamische organisatie.

Wat bieden we jou?

GrEK biedt je een uitdagende functie binnen een groeiende organisatie. Als directeur krijg je  veel verantwoordelijkheid en de ruimte om jezelf verder te ontwikkelen. GrEK is een  organisatie met een maatschappelijke missie en een positieve impact op de regio Groningen. Je salaris bedraagt afhankelijk van je capaciteiten en je werkervaring rond € 5.000 bij een 40-urige werkweek.

Reageren?

Heb jij interesse in deze functie en voldoe je aan de gestelde eisen? Solliciteer dan direct  door je motivatiebrief en CV  voor 28 augustus 2023 te sturen naar info@grek.nl .
Voor meer informatie kun je  contact opnemen met onze voorzitter Peter Gerrits via 06 54318564.
Een assessment kan onderdeel uitmaken van de procedure. We zien je reactie met belangstelling tegemoet.