Agenda

30 mei – Kennissessie netbelasting

De Energietransitie heeft een grote impact op het netwerk. Vanuit Enexis spreekt Joost van Galen met ons over de gevolgen voor de netbelasting van de warmtetransitie en overige duurzame doelstellingen die de overheden hebben gesteld voor 2050.

Locatie: The Rock. Meeting room 1. Atoomweg 6b, 9743 AK Groningen.

Tijdstip: 17:00 – 18:30 u en 19:30 – 21:00 u.

Wil je je opgeven? Stuur een mail naar tim.snitjer@grek.nl

8 juni – Leergemeenschap Groen Gas

Voor veel dorpen zijn de opties om tot een aardgasvrij dorp te komen beperkt. Warmtenetten kunnen over het algemeen niet uit vanwege een te lage woningdichtheid en daarmee een te lage energievraag per oppervlakte. Volledige elektrificatie is vaak geen optie voor de grote, vrijstaande en oudere woningen in de dorpen. Dit zou hele grote investeringen vergen om de isolatie voldoende te krijgen. Bovendien is netcongestie een bottleneck voor eventuele elektrische alternatieven; daar komt bij, dat zogenaamde all-electric oplossingen voor veel huishoudens financieel niet of nauwelijks haalbaar zijn. Gas lijkt dus een belangrijk onderdeel van de energiemix te blijven in een hybride oplossing.

Deze leergemeenschap wordt uitgevoerd in het kader van het Programma Energie Participatie, een gezamenlijk programma van de Groninger Energiekoepel (GrEK), Grunneger Power en de Natuur en Milieufederatie door GrEK en Stichting Samen Energie Neutraal (SEN).

De Groninger Energiekoepel is de koepelorganisatie van energiecoöperaties in de provincie Groningen. Harm Jan is projectbegeleider facilitator van leergemeenschappen. Harm Jan is ook bestuurder bij SEN.

Stichting Samen Energie Neutraal (SEN) ontwikkelt praktische oplossingen om wijken en dorpen energieneutraal te maken, waaronder de Quick Fit oplossing waarin groen gas een belangrijke rol speelt. Jurr van Dalen is bestuurslid en betrokken bij Stichting Aardgasvrije Wierdendorpen (Krewerd, Godlinze, Holwierde) waar de Quick Fit oplossing wordt toegepast.

Locatie: The Rock, Atoomweg 6b, 9743 AK Groningen.

Tijdstip: 18 juni 2023, 19:30 -21:30 u

Wil je je opgeven? Stuur een mail naar info@grek.nl !