Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie

Agenda

Samen aan de slag met isoleren en zonnepanelen in de gemeente Het Hogeland

Energie-initiatieven en de Groninger Energiekoepel slaan de handen ineen om inwoners te informeren en te ontzorgen.  

Hoewel veel inwoners aan de slag willen met het verduurzamen van hun woning, is het niet eenvoudig een weg te vinden tussen alle aanbieders en mogelijke maatregelen. De Groninger Energie Koepel organiseert daarom een reeks informatiebijeenkomsten over duurzaam wonen in de gemeente Het Hogeland.

Tijdens de informatieavond informeren aanbieders over de verschillende mogelijkheden en krijgen bezoekers de gelegenheid om vragen te stellen en persoonlijk advies te ontvangen die past bij hun woonsituatie. Daarnaast is er informatie over financieringsmogelijkheden. 

De informatiebijeenkomsten vinden plaats op verschillende plekken in de gemeente: 

Datum en tijd Adres  
28 september van 19:30-21:30 De Meenschaar Kapelstraat 9, Bedum 
12 oktober van 19:30-21:30 (in samenwerking met Energie Initiatief Kantens eo)Dorpshuis de Fakkel, Oosterstationsstraat 14, Uithuizen 

Al jaren spant de GrEK zich in voor een duurzame energietransitie, samen met alle lokale energie-initiatieven die de provincie Groningen rijk is. Dit project maakt deel uit van het landelijke project opschaling ondersteuningsprogramma bewonersparticipatie van Energie Samen.

30 mei – Kennissessie netbelasting

De Energietransitie heeft een grote impact op het netwerk. Vanuit Enexis spreekt Joost van Galen met ons over de gevolgen voor de netbelasting van de warmtetransitie en overige duurzame doelstellingen die de overheden hebben gesteld voor 2050.

Locatie: The Rock. Meeting room 1. Atoomweg 6b, 9743 AK Groningen.

Tijdstip: 17:00 – 18:30 u en 19:30 – 21:00 u.

Wil je je opgeven? Stuur een mail naar tim.snitjer@grek.nl

8 juni – Leergemeenschap Groen Gas

Voor veel dorpen zijn de opties om tot een aardgasvrij dorp te komen beperkt. Warmtenetten kunnen over het algemeen niet uit vanwege een te lage woningdichtheid en daarmee een te lage energievraag per oppervlakte. Volledige elektrificatie is vaak geen optie voor de grote, vrijstaande en oudere woningen in de dorpen. Dit zou hele grote investeringen vergen om de isolatie voldoende te krijgen. Bovendien is netcongestie een bottleneck voor eventuele elektrische alternatieven; daar komt bij, dat zogenaamde all-electric oplossingen voor veel huishoudens financieel niet of nauwelijks haalbaar zijn. Gas lijkt dus een belangrijk onderdeel van de energiemix te blijven in een hybride oplossing.

Deze leergemeenschap wordt uitgevoerd in het kader van het Programma Energie Participatie, een gezamenlijk programma van de Groninger Energiekoepel (GrEK), Grunneger Power en de Natuur en Milieufederatie door GrEK en Stichting Samen Energie Neutraal (SEN).

De Groninger Energiekoepel is de koepelorganisatie van energiecoöperaties in de provincie Groningen. Harm Jan is projectbegeleider facilitator van leergemeenschappen. Harm Jan is ook bestuurder bij SEN.

Stichting Samen Energie Neutraal (SEN) ontwikkelt praktische oplossingen om wijken en dorpen energieneutraal te maken, waaronder de Quick Fit oplossing waarin groen gas een belangrijke rol speelt. Jurr van Dalen is bestuurslid en betrokken bij Stichting Aardgasvrije Wierdendorpen (Krewerd, Godlinze, Holwierde) waar de Quick Fit oplossing wordt toegepast.

Locatie: The Rock, Atoomweg 6b, 9743 AK Groningen.

Tijdstip: 18 juni 2023, 19:30 -21:30 u

Wil je je opgeven? Stuur een mail naar info@grek.nl !