Mijn Energie VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie

Energiegemeenschappen

Afbeelding: Energie Samen

Energie lokaal opwekken en delen binnen de eigen gemeenschap—dat is ons doel voor Groningen. Samen met inwoners en het MKB willen we de energietransitie realiseren op een betaalbare, duurzame manier, zodat alle Groningers toegang hebben tot groene energie.

Op 1 december 2023 hebben verschillende partners de handen ineengeslagen om deze doelstellingen voor de lokale energietransitie in Groningen te ondersteunen.

Doelstellingen voor de lokale energietransitie

  1. Stabiele, betaalbare en duurzame energievoorziening
    Wij zetten ons in voor een betrouwbaar en toegankelijk energiesysteem voor alle Groningers. Dit systeem wordt lokaal geregeld, met zeggenschap voor bewoners over hoe de energievoorziening wordt ingericht en benut.
  2. Energiegemeenschappen met lokale regie
    Binnen energiegemeenschappen werken bedrijven, bewoners, coöperaties, maatschappelijke organisaties en lokale overheden samen. Deze gemeenschappen zorgen voor de lokale opwek en afname van energie, wat een kosteneffectief en stabiel energiemodel mogelijk maakt.
  3. Eerlijke prijsafspraken
    De energiegemeenschappen hanteren een kostprijs+ model, waarmee realistische prijsafspraken worden gemaakt om groene energie betaalbaar te houden.
  4. Slimme energieopslag en informatie-uitwisseling
    Om de druk op het elektriciteitsnet (netcongestie) te verminderen, worden opslagoplossingen ingezet en wordt informatie gedeeld binnen de gemeenschap over wanneer er meer of minder energie beschikbaar is voor lokaal gebruik. Dit maakt de gemeenschap minder afhankelijk van de energiemarkt.
  5. Betrokkenheid en transparantie
    Bewoners en bedrijven worden betrokken bij elke fase van het proces, van planvorming tot exploitatie. Transparantie staat daarbij centraal, zodat iedereen begrijpt hoe en waarom beslissingen worden genomen.
  6. Werkgelegenheid en versterking van de lokale economie
    We werken samen met lokale ondernemers, wat werkgelegenheid oplevert en de regionale economie versterkt. Dit maakt de energietransitie ook sociaal-economisch waardevol voor de provincie.
  7. Verbinding met andere maatschappelijke thema’s
    Onze energie-initiatieven sluiten aan op andere belangrijke onderwerpen, zoals de landbouwtransitie, energiearmoede, leefbaarheid, netcongestie en behoud van natuurwaarden.

Samenwerking met het Local4Local-concept

Om deze ambities te verwezenlijken, werken we samen onder het Local4Local-concept, ontwikkeld in samenwerking met Energie Samen. Dit concept ondersteunt het creëren van sterke, lokaal gerichte energiegemeenschappen die bijdragen aan een veerkrachtig en duurzaam Groningen.

Onze partners

Sluit je aan bij de lokale energietransitie!

Als energiecoöperatie, dorpsvereniging, natuurorganisatie, maatschappelijke instelling of gemeente kun je deel uitmaken van onze samenwerking. In de komende maanden starten we diverse praktische pilots, waarbij het lokaal opwekken en delen van energie centraal staat. Ook werken we de ruimtelijke, ecologische en financiële voorwaarden van deze lokale energietransitie verder uit. Zo zorgen we voor een energievoorziening waar bewoners écht inspraak in hebben en die bijdraagt aan een duurzaam Groningen.

Wil je meer weten of wil je je aansluiten bij onze beweging? Neem dan contact met ons op via onderstaand aanmeldformulier en we praten verder.

Aanmelding Betaalbare Groene Energie voor alle Groningers

Je naam(Vereist)
Je adres
Je e-mailadres(Vereist)
(Vereist)